Our main goal was to deliver an innovative project on a difficult site. We created a response to the long tradition of terraced houses dominant across London. Our proposal breaks this tradition by introducing an inverted plan to make a best use of this specific backland site. Using a traditional plan would cause the rear garden to be permanently in shadow and the front of the house would require treatment to provide defensible space. This culminated in placing the garden on the roof, not as a hardscaped terrace as would be common, but as a fully planted extensive green roof. Therefore this garden now enjoys full southern sun and views all times of the year. The perforated pergola acts as a privacy screen and directs views. The living area is transferred to the first floor therefore receiving long outlook and uninterrupted light throughout the day- the areas that need it the most. The narrow floor plan allows for all services to occupy dark central areas so all habitable rooms are brightly lit. We choose to make the ground, basement, and upper garden pergola in perforated metal set in front of the wall to create a sense of lightness and pattern, diffusing the mass. The brick is only at first floor level, thus making the appearance of the houses smaller in stature. Our design utilises relatively low cost yet quality materials such as mixedstock brick, perforated powder-coated steel, and zinc standing seam roofing to amazing effect. The facade reflects the inner uses of the rooms, designed for privacy in this tight space: the living room on the first floor is set in deep to create a window seat and the landscaped roof terrace can be adapted to suit weather conditions by external blinds. The 3-bed corner house is ingeniously designed to eliminate overlooking to nearby neighbours. In order to best utilise the site, we have created 4 houses of an unique design and layout that is wholly contextual approach whilst delivering a very high standard of design and living for the new residents.

You may also like